De röntgenfoto van vandaag hebben we nog niet in onze mailbox ontvangen, maar misschien dat deze reeks foto’s de ontdekking van vandaag ook al aardig in kaart brengt.

De eerste foto is gemaakt in mei 2014 toen Swiffer nog maar een mini swiffertje was. De kyfose (oorzaak van zijn verlamming) is hier net niet zichtbaar en zijn werveltjes zien er prima uit.

De tweede foto, van juni 2014, is iets duidelijker.
Mooie werveltjes, geen verspringingen en duidelijk speling (donkerste gedeelte) tussen de wervels. Let vooral op de bovenkant van de wervels! Ook hier is speling te zien.

De derde foto is van december 2014. Dit was het moment waarop we ontdekte dat de kyfose in zijn bovenrug de oorzaak was van zijn aangeboren verlamming en hier beginnen de problemen in zijn onderrug zich ook al een beetje te vertonen! We waren echter telkens gefocust op de speling aan de onderkant van de wervels, waardoor we dit destijds niet opgemerkt hebben..
De speling tussen enkele werveltjes begint aan de bovenzijde langzaam te verdwijnen..

De vierde foto is van juni 2015. Toen begonnen zijn rugklachten echt een belemmering in zijn beweging te vormen…
We schrokken behoorlijk van het beeld dat we te zien kregen.
Het kraakbeen tussen de wervels leek volledig verdwenen en van speling was geen sprake meer… Hij werd behandeld met tal van therapieën en gelukkig leek hij na een paar maanden weer de oude!!

In januari leken de problemen echter terug te komen en er werd een nieuwe foto gemaakt (de laatste foto). Tot onze grote verbazing leek het kraakbeen weer herstelt!! Maar ook ditmaal viel niemand op dat de speling aan de bovenkant aan het verdwijnen is…De pijnklachten leken vanuit zijn schouders te komen en met behulp van fysiotherapie hebben we dat kunnen verhelpen.

Vandaag ontdekte we, dankzij dierenarts Maud, dus eindelijk de oorsprong van het probleem…. Ze had het zelf ook nog nooit eerder gezien en wist niet zeker of er een naam voor was. Het meest komt het nog in de buurt van artrose of spondylose, maar dan aan de bovenzijde ipv het normale beeld waarbij je extra botgroei aan de onderzijde ziet.
Op de foto van vandaag is helaas ook te zien dat het beeld zich langzaam uitbreid naar zijn bovenrug…. :'(

Op pijnbestrijding na is er weinig wat we kunnen doen en de kans is groot dat de problemen almaar erger zullen worden…
Dit nieuws maakt ons ontzettend verdrietig…. Hoe moet het nu verder met Swiffertje? We willen er niet aan denken….

We geven niet zomaar op!
We gaan nu eerst op zoek naar de best mogelijke pijnbestrijding en dan wil ik toch eens verder gaan zoeken naar mogelijkheden om dit akelige proces te stoppen.
De Assisi Loop staat nu weer heel hoog op ons verlanglijstje, want ik weet zeker dat deze van onschatbare waarde zou zijn bij de pijnbestrijding!