** GEZONDHEID **

Mijn vrije dag liep helaas even iets anders dan gepland..
Na de laatste update die ik maandag schreef, kwamen de krampen plots in alle hevigheid opzetten.
Iedere keer als ik op durfde te staan, klapte ik opnieuw dubbel van de pijn in mijn buik..
Na de nodige uitjes richting wc en twee kleine klusjes heb ik het voor gezien gehouden en ben ik balend met een kop thee en elektrisch kussentje het bed in gekropen.

Dit zijn telkens weer de tijden dat ik inzie hoe belangrijk het is om op mijn eigen gezondheid te letten, want hoe ziek ik me ook voel, de verzorging van de Vachtjes gaat ten alle tijden door!
Ook nu moest ik me smorgen en savonds uit bed rollen om de blazen en darmen van de verlamde Vachtjes te legen, wondjes te verzorgen, de nodige medicijntjes uit te delen, water te verversen, voer bij te vullen en de verdwaalde drolletjes op te ruimen.

Natuurlijk springt Loode zoveel mogelijk in bij het huishouden, maar je zult je misschien afvragen waarom ik op zulke momenten geen vrijwilliger inschakel?
Tot op heden is het echter nog niet gelukt om iemand anders de handigheid van het blazen/darmen legen te leren.. Het kan er nog zo makkelijk uitzien, maar er komt toch wel wat meer bij kijken dan gewoon even lukraak knijpen!

Sowieso moet men echt niet te licht denken over de verzorging van verlamde katten!
Het is niet voor niets dat wij diep respect hebben voor baasjes die deze zorgen op zich durven te nemen. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken dan het legen van de blaas!
Buiten het feit dat dit al een hele verantwoording op zich is (het is zelfs van levensbelang dat dit iedere dag stipt gedaan wordt!) moet men er ook rekening mee houden dat oa blaasontstekingen, gruis, diarree, obstipatie, nierproblemen, wondjes/infecties, spierpijn en artrose altijd op de loer liggen.

Ze zijn vaak aangewezen op dure dieetvoeders en met een beetje pech zie je, je dierenarts vaker dan je vrienden. Dan maar te hopen dus dat je een leuke dierenarts heb! 😉
Maar ook dat blijkt in de praktijk vaak tegen te vallen. Er zijn namelijk nog steeds niet veel dierenartsen die het ermee eens zijn dat een verlamde kat een gelukkig leven kan leiden en een dierenarts die er niet 100 % achter staat is niet om te hebben..
En omdat er hier maar zo weinig verlamde katjes in leven gehouden worden, zijn er bijna geen dierenartsen te vinden die er ervaring mee hebben en ik kan je nu al vertellen dat verlamde katjes ze vaak voor raadsels zullen zetten!

Natuurlijk is ieder verlamd katje uniek. Zo kun je geluk hebben en weinig problemen ondervinden, maar net zo makkelijk komen die problemen plots opzetten. Misschien vind jij het wel geen probleem om iedere dag de nodige harde drolletjes van de bank of uit het tapijt te plukken? Of met een zwabber achter je lieveling aan te lopen om haar urinesporen op te ruimen? Maar wat als je partner er op een gegeven moment genoeg van heeft om telkens met zijn sok in een drol te staan? Of wat als je vrienden en familie gaan klagen over de doordringende geurtjes in huis?
Wat als je, voor de zoveelste keer, een dagje uit of een vakantie moet afslaan omdat je niemand kan vinden die voor jouw lieveling kan zorgen?
Wat als die harde drolletjes veranderen in meters strepen van diarree? Dat kleine wondje plots gaat infecteren en veranderd in een gapend gat? Wat als je lieveling je tijdens haar wekelijkse badje telkens weer tot bloedens toe open krabt? Wat als….. Wat als…..

Ik wil hier niet gaan voordoen alsof ik de enige ben die zulke zorgen kan dragen. Zekers niet!!
Zelf heb ik hier 14 blazen en darmen te legen en rond de 18 verlamde katjes te verzorgen.
Dan zou je, je af kunnen vragen hoe moeilijk het moet zijn om er voor eentje te zorgen?
Maar vergis je niet! Een prive leven hebben wij nagenoeg niet! Op vakantie gaan zit er echt niet in.
Ik ga misschien eens per maand voor enkele uurtjes de deur uit én… Ik heb Loode!
Hij staat er 100% achter en helpt mij, na zijn fulltime baan, zoveel als hij kan. Hij is niet vies van een drolletje en gaat niet door het lint als hij voor de zoveelste keer met zijn blote voeten in een plas stapt! Ik weet niet of er veel Loode’s op deze wereld zijn.. Ik heb er zelf lang naar moeten zoeken en hij is niet te leen!! 😉

Moraal van het verhaal: Bezint eer ge begint!
Nu de Kattenbrigade (tijdelijk) uit de running ligt, loopt onze wachtlijst hoog op.
Hoe moeilijk het ook voor ons is om nee te zeggen, we kunnen niet altijd het vangnet zijn..

Foto’s: Ook deze taferelen zijn hier soms dagelijks aan de orde!