We krijgen wel vaker de vraag hoe het toch kan dat nieuwe katten zo makkelijk geaccepteerd worden in de groep. Daar wil ik graag in een aantal updates over uitwijden want om dat te kunnen begrijpen is het belangrijk om eerst een beetje inzicht te krijgen over hoe zo’n groep katten in huis nu precies functioneert.
Daarover dus deze eerste update!

Op dit moment wonen er zo’n 33 katten in Villa Vacht. Ogenschijnlijk gaan ze allemaal in vrede met elkaar om, maar om dit te bereiken wordt er toch heel wat aanpassingsvermogen van ons én de Vachtjes gevraagd!

Villa Vacht is door ons opgedeeld in verschillende afdelingen:
– De NeuroZone (gang, slaapkamer, kantoor, zolder, buitenren)
– De begane grond (voorkamer, zithoek, keuken, bijkeuken, badkamer, catio)
– De Furtuin (de tuin, tuinkamer/klushok en cuddle cottage)

Alhoewel we de Vachtjes zoveel mogelijk vrijheid willen geven, zijn deze afdelingen toch een noodzaak om de lieve vrede te bewaren (en om ervoor te zorgen dat de verlamde Vachtjes niet té avontuurlijk worden).
Op elke afdeling verblijven dus ‘vaste’ Vachtjes (katten die zich op de andere afdelingen om uiteenlopende redenen niet kunnen settelen). Daarnaast kent iedere afdeling ook nog de nodige ‘overlopers’ (katten die zonder problemen de afdelingen kunnen kruisen).

Op de NeuroZone bestaan de vaste Vachtjes uit:
– Sushi (voor ons ataxie meisje is het onder gewoon te druk en onvoorspelbaar)
– Noes (Onze senior is altijd al een plekvaste einzelgänger geweest)
– Bebble (Is nogal neurotisch aangelegd en snel het pispaaltje)
– Ziggy (Laat zich snel wegpesten door dominantere katten)
– Buster (Zorgt eigenlijk overal voor gedoe, maar hier setteld ze nog het beste)
– Zoya (Is semi-vast. Zo nu en dan komt ze naar onder om een rondje door de tuin te maken)

De Furtuin zou je kunnen zien als de afdeling voor de kwieke gezonde Vachtjes:
– Vleertje en Vliegje (Worden weg gepest door de verlamde Vachtjes.. We hopen ooit een nieuw thuis voor ze te vinden)
– Didge (Heeft er een handje van om binnen te sproeien om zijn territorium veilig te stellen)
– Ouzo (Is semi-vast. Hij vind het gewoon heerlijk in deze afdeling!)

De overige Vachtjes (overgrote deel dus) bevind zich op de begane grond en/of zwerven over de verschillende afdelingen rond.

Iedere afdeling is, door de katten zelf, verdeeld in verschillende kleinere territoriums. Voor ons is het de kunst om deze onzichtbare grenzen te kennen en ervoor te zorgen dat ieder territorium alle levensnoodzakelijke onderdelen bevat zodat de Vachtjes niet voor hun levensbehoeften de grenzen moeten kruisen.

Onder levensnoodzakelijke onderdelen verstaan we:
– Eten & drinken*
– Krabgelegenheid horizontaal en verticaal (gesitueerd bij doorgangen en grenzen)
– Open kattenbakken op een rustige/veilige plek
– Slaapplekjes hoog en laag
– Verstopplekjes (holletjes)
– Speeltjes

*Eten & Dinken. In een gebied waar voedsel schaars is zullen katten elkaar niet snel accepteren en eerder een solidair leven dan voor het leven in een groep kiezen. Dat is één van de redenen waarom wij er altijd voor zorgen dat de katten 24/7 de beschikking over hun voer hebben. Overdag krijgen ze hun brokjes voorgeschoteld in slowfeeders, puzzels, de surefeeds en moeilijkere bereikbare plekjes. Savonds/snachts komt daar nog een gewone, gemakkelijk bak brokken bij (voor de echte moeilijke eters).

Naast de verschillende territoriums werken katten ook met tijdzones.
Zo zien we bv dat de groepsopstelling in de ochtend verschilt van de avond en de meeste ‘problemen’ ontstaan rond etenstijd omdat veel van de Vachtjes zich dan in de keuken verzamelen en de verschillende groepen zich dus samenvoegen.

De Catio kun je zo’n beetje zien als neutrale zone. Hier tolereren de verschillende territoriums van de begane grond elkaar over het algemeen goed. Toch kent ook iedere groep zo hun eigen dominante Vachtjes.

Eén volwaardige leider zou ik echt niet aan kunnen wijzen!
Naar mijn idee doen katten niet aan leiders. Veel te veel gedoe om daar telkens weer voor te moeten knokken! 😉

Maar ook in Villa Vacht is het dus echt niet altijd rozengeur en maneschijn!

Wordt Vervolgt!!

Ps: Misschien belangrijk om even aan te geven dat ik geen gedragsdeskundige ben! Wat ik schrijf is puur berust op mijn eigen ervaring en observatie en druist misschien wel compleet in tegen wat de boeken zeggen of deskundige beweren! Een andere groep katten steekt misschien wel weer volledig anders in elkaar. 🙂